Açıklama
Bu dede çok unutkan… Onu her an çocuklar gibi parkta oynarken, çiçeklere yemek yedirirken, kedileri sularken veya adres sorarken bulabilirsiniz. Çünkü ilaçlarını içmeyi sık sık unutuyor! Maceralar da bundan sonra başlıyor…
Tema:
Alzheimer hastalığına esprili bir anlatımla yaklaşılıyor. Yaşlı insanlarla empati kurmayı hedefleyerek, onlara karşı daha anlayışlı olmamız konusunda örtülü bir ileti veriyor. Yardımlaşmanın önemi vurgulanıyor. Topaç oyunu, birdir bir oyunu gibi eski oyunlar hatırlatılıyor. Dede torun ilişkisi gibi kuşaklar arası iletişimin önemi vurgulanmış oluyor.
Değerler:
Mizah, macera, yaşlılarla iletişim, alzheimer hastası bir yakına sahip olma, empati kurma, komşuluk ilişkileri, eski oyunları hatırlama
Sınıf Etkinlikleri
1. Yaşlılar haftasında; resim yapma, tiyatro etkinliği, sunum ve sohbet gerçekleştirilebilir.
2. Yaşlılık konusunda sınıf içi sunum yapılabilir.
3. Alzheimer hastalığı konusunda bilgi verilir. Etrafımızda yaşayan böyle hastalara nasıl yaklaşmamız gerektiği tartışılır.
4. Unutkan Dede’nin başka neleri unutabileceği konusunda sorular sorulup, yeni macera metinleri yazılabilir, resimler çizilebilir.
5. Eski oyunlar konuşulur, aile büyüklerinden küçüklüklerinde oynadıkları oyunlar öğrenilir. Oyunların bir kısmı sınıf ortamında örneklendirilir.
Öğrenci Kazanımları
1. Alzheimer hastasıyla iletişim becerilerini geliştirir, ona nasıl davranması gerektiği konusunda fikir çıkarımında bulunur.
2. Öyküdeki konu bir hastalık olsa da mizahi bir tat alır ve eğlenir.
3. Empati kurma yeteneği gelişir.
4. Yardımlaşmanın önemini algılar
5. Eski oyunları öğrenir, bilmediklerini öğrenmek için araştırır.
Doğduktan sonra merakla hayatı anlamaya, bilinmeyenleri keşfetmeye başladı. Oyunlar oynadı, hayvanları sevdi, masallar dinledi, hayaller kurdu… Ve içindeki çocuğu büyütmeden büyüdü. Peki yazarlık da nereden çıktı? Ah! O her zaman yazmayı çok severdi. Okul defterleri ve ajandaları şiirler, masallar, öykülerle doluydu. Bol bol kitaplar okuyarak ve hayaller kurarak yazarlığa adım adım ilerledi.